Huikean hyvä ragu eli italialainen lihakastike
Viime kesänä lomareissulla Italiassa tutustuin erityisen herkulliseen liharuokaan. Se oli suussa sulavaa ja täynnä makua. Ruuan nimi oli ragu eli italialainen lihakastike.
Kun tulin kotiin, aloin etsiä mahdollisimman täydellistä ragun ohjetta. Sellaisen löysin Soppaholisti-blogista. Olen tähän muokannut ohjetta omaan suuhun vieläkin sopivammaksi.
Ragun voi valmistaa myös jauhelihasta, jolloin kastike ei vaadi ihan niin pitkää haudutusaikaa. Omasta mielestäni jauhelihasta valmistettu ragu ei kuitenkaan vedä vertoja tälle kokolihaisalle herkulle.
Huikean hyvä ragu eli italialainen lihakastike (4 - 6:lle)
700 g naudanpaistia (ulkopaisti ja sisäpaisti toimivat hyvin)
100 g pancettaa tai tavallista pekonia
1 - 2 sellerinvartta
1 iso sipuli
2 - 3 valkosipulinkynttä
6 dl lihalientä
1 - 1,5 dl punaviiniä
500 g paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
tuore rosmariinin oksa
ripsaus suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa
oliiviöljyä
nauhapastaa, parmesanjuustoa
nauhapastaa, parmesanjuustoa
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pilko sipulit, sellerinvarret ja porkkanat pieniksi paloiksi, samoin pekoni. Kuutioi myös liha kuutioiksi, joiden koko on suunnilleen 1,5 cm x 1,5 cm. Kuumenna lihaliemi.
Ripottele kasvispalojen päälle hiukan suolaa ja freesaa ne oliiviöljyssä paistinpannulla. Älä ruskista. Siirrä kasvikset hetkeksi syrjään.
Ruskista samalla "vihannestenmakuisella" pannulla lihapalat ja pekoni. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon kasvispalat. Lisää myös punaviini, kuuma lihaliemi, paseerattu tomaatti ja tomaattipyre sekä hiukkasen sokeria. Kiehauta. Lisää joukkoon rosmariinin oksa. Siirrä seos sekä kasvikset pannulta pataan tai uuninkestävään kattilaan.
Hauduttele 125 - 150 -asteisessa uunissa kolme tuntia, aluksi kannella peitettynä ja lopussa ilman kantta. Mitä pidempään haudutat, sitä parempaa kastike on. Parhaimmillaan se on, kun liha on lähes hajoavan mureaa ja kasvikset niin pehmeitä, että soseutuvat kastikkeen joukkoon.
Maista, kaipaako kastike lisää suolaa. Ripsauta joukkoon silputtua lehtipersiljaa ja reilusti mustapippuria.
Ragu on parasta nauhapastan ja raastetun parmesanjuuston kanssa tarjottuna.
Ragu on parasta nauhapastan ja raastetun parmesanjuuston kanssa tarjottuna.
Kommentit
Lähetä kommentti