Pitaleivät ja kanagyros

Tänään meillä nautittiin toukokuun helleaallosta ja valmistettiin kreikkalaista ruokaa, pitaleipää kanagyroksella. Pitaleipien leipominen oli puolison vastuulla. Leivät onnistuivat täydellisesti.

Alkupalaksi olin suunnitellut saganakia eli leivitettyä ja paistettua juustoa, mutta siitäpä ei sen enempää. Lautaselle ei nimittäin päätynyt kauniisti pannulla ruskettunut juustonpala vaan epämääräinen, sulanut möykky. Syy oli varmaankin vanhahkon, ei enää niin priimakunnossa olevan paistinpannun, ei paistajan? Joka tapauksessa kyseinen saganaki ei ansaitse tämän kummempaa mainintaa blogitekstissä.

Kanagyros (4:lle)

400 - 500 g maustamatonta broilerin rintafilettä suikaloituna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä (laitoin puolet rypsiöljyä ja puolet oliiviöljyä)
2 rkl juoksevaa hunajaa
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl soijaa
1/2 - 1 tl chilihiutaleita tai muuta chilimaustetta
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa

Lisukkeet: tomaattia paloiteltuna, salaattia revittynä sekä tsatsikia (meidän tsatsiki oli ostettu valmiina kaupasta, mutta sen voi toki tehdä itsekin)

Sekoita marinadin ainekset ja kaada seos pakastepussiin. Kaada perään filesuikaleet, sulje pussi huolellisesti ja ravista. Anna marinoitua jääkaapissa reilun tunnin. Ota suikaleet jääkaapista ja paista marinadeineen nopeasti pannulla kypsähköksi. Siirrä tämän jälkeen suikaleet matalaan uunivuokaan ja grillaa uunissa grillivastuksen alla pari - kolme minuuttia. Nosta vuoka pois uunista. Voit halutessasi vielä hienontaa suikaleita pienemmiksi paloiksi.


Pitaleivät

25 g tuorehiivaa
3 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Valmista leivät sillä aikaa kun broileri on jääkaapissa marinoitumassa. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon jauhot ja suola, vaivaa taikinaksi. Kohota liinan alla n. puoli tuntia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele pulliksi. Kauli pullat pyöreiksi lätyiksi ja kohota liinan alla vielä puolisen tuntia. Paista 225 asteessa n. 11 minuuttia. Uunissa pitat kohoavat ilmaviksi pallukoita.

Halkaise leivät, jätä kuitenkin "kansi" osittain kiinni "pohjaan". Täytä salaatilla, tomaatilla, sipulirenkailla, gyroksella ja tsatsikilla.

Täytteeksi olisivat mainiosti sopineet myös punasipulirenkaat.





Kommentit

Suositut tekstit