Kalaa beurre monté ja paahdetut uunijuurekset - herkkua
Tänään vietin synttäripäivää. Meillä on ollut perinteenä, että synttäripäivänä mennään ravintolaan syömään. Nyt kuitenkin laiskotti sen verran, että päätimmekin jäädä kotiin. Mutta mitä ruuaksi?
Onneksi satuin näkemään kaverini Fb-päivityksen, johon hän oli kuvannut herkulliselta näyttävän kala-annoksen: kuhaa beurre monté. Siitä se idea sitten lähti. Beurre monté on voikastike, joka maustetaan sitruunalla. Sopii mainiosti vaalean kalan kanssa. Yleensä sitä tarjotaan ilmeisesti nimenomaan kuhan kanssa, mutta koska vakiokauppani kalatiskiltä oli kuha tällä kertaa loppu, syötiin meillä tänään siikaa beurre monté. Vähän harmitti: olisi ollut mukava maistaa, miltä tämä ruokalaji ihan oikeaoppisesti valmistettuna olisi maistunut. Mutta olipa mielettömän hyvää näinkin! Väitän, ettei ravintolassa olisi saanut parempaa eikä edes yhtä hyvää! Lisukkeeksi sopivat erinomaisen hyvin uunissa paahdetut, tuoreella rosmariinilla maustetut juurekset. Mahtava synttäriateria!
Paahdetut uunijuurekset
3 - 4 perunaa (Bella Rosa tai Rosamunda)2 - 3 porkkanaa
2 punasipulia
rypsiöljyä
muutama tuore rosmariinin oksa
mustapippuria
yrttisuolaa (Herbamare) tai muuta mieleistäsi suolaa
Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne pellille leivinpaperin päälle. Heittele sekaan rosmariinin oksia. Pirskottele päälle öljyä ja mausta mustapippurilla ja yrttisuolalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. puoli tuntia, kunnes juurekset näyttävät ihanasti paahtuneilta.
Paistettu kala
n. 600 g kuha- tai siikafilettä
rypsiöljyä
voita
mustapippuria
suolaa
Kuumenna pannu kuumaksi. Lisää pannuun öljyä ja voita. Paista yksi filee kerrallaan ensin nahkapuoli alaspäin kunnes nahka on rapeaa. Käännä sen jälkeen filee ja paista hetki myös toiselta puolelta kunnes pinta saa väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Beurre monté -kastike
1 rkl vettä100 g voita paloiteltuna
1/2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
mustapippuria
suolaa
Kiehauta kattilassa vesi. Nosta kattila liedeltä. Lisää voipala kerrallaan vispilällä voimakkaasti sekoittaen, lisää seuraava voipala vasta kun edellinen on sulanut. Lopuksi sekoita joukkoon sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste, mausta pippurilla ja suolalla.
Kastike on valmistuessaan viileää. Se on kalan kanssa hyvää niinkin. Mutta jos haluat lämmintä kastiketta, lämmitä kastike miedolla lämmöllä samalla sekoittaen.
Kommentit
Lähetä kommentti