Ruisleivitetty haukifilee



Hortoilin kalatiskillä ja mietin, mitähän kalaa sitä ostaisi. Teki mieli vaihteeksi jotain muuta kuin lohta. Onnekseni kohtasin ammattitaitoisen kalamyyjän, joka heti suositteli minulle haukifileetä. On kuulemma todella hyvää pannulla paistettuna, leivitettynä tai ilman. Itse en varmastikaan olisi tullut ostaneeksi haukifileetä, jotenkin kun on itsellä ollut sellainen luulo, ettei hauen liha ole maukasta sellaisenaan vaan se kuuluu jauhaa kalapyörykkätaikinaksi. Kuinka väärä tuo luuloni olikaan.

Vasta kotiin tultuani aloin googletella hauenvalmistusvinkkejä. Silmiini osui keittiömestari Pekka Terävän vinkki, että kalatiskillä kannattaa pyytää myyjää poistamaan hauesta y-ruoto. Tätä en tietenkään ollut kaupassa hoksannut tehdä. Fileissä olikin paljon ruotoja, mutta koska olivat sen verran isoja, ne sai syödessä helposti nypittyä pois. Terävä vinkkasi myös, että hauki kannattaa valmistaa vasta kun se on pyytämisen ja fileoinnin jälkeen saanut levätä päivän tai pari. "Liian tuore" hauen liha kun saattaa tuntua kumimaiselta.

Ruisleivitetty haukifilee (4:lle)

600 - 700 g haukifileetä
1 kananmuna
1 1/2 dl ruiskorppujauhoja
1 1/2 tl suolaa
valkopippuria
voi-öljyseosta paistamiseen

Riko kananmuna syvälle lautaselle ja sekoita munan rakenne rikki haarukalla. Sekoita toisella lautasella korppujauhot, suola ja pippuri. Pyyhi fileet talouspaperilla ja leikkaa sopiviksi annospaloiksi, esim. yksi filee neljään osaan. Kääntele palat yksi kerrallaan ensin kananmunassa ja sen jälkeen korppujauho-mausteseoksessa.

Paista fileepaloja pari-kolme palaa kerrallaan kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa pari minuuttia per puoli, kunnes leivitys on kullanruskeaa. Hauki on sopivan kypsää, kun se on juuri ja juuri hiukan läpikuultavaa.

Tarjoa varhaisperunoiden ja kananmuna-tillikastikkeen kanssa. Nam.







Kommentit

Suositut tekstit