Keitto porsaanfilesuikaleista





Syksyn ekat pakkaset saivat haluamaan lämmintä keittoa. Lähikaupassa oli tarjolla hyvän näköisiä, valmiita filesuikaleita. Päätin kokeilla, miten ne toimivat keiton valmistuksessa. Suikalelihoissahan on eroja: lihasuikaleiden nimellä kulkevat on leikattu hitaammin kypsyvistä ruhonosista, kun taas filesuikaleet nimenomaan nopeasti kypsyvästä ulkofilestä. Pitkään haudutettavaan keittoon olisivat sopineet hitaammin kypsyvät lihasuikaleetkin, mutta koska mielessäni oli nopeampi toteutus, valitsin filesuikaleita.

Päätin myös, että tähän keittoon en käytä lihafondia. Fondeja tulee nimittäin käytettyä ihan liian usein. Tämän keiton makumaailma muotoutui itämaiseen suuntaan, siinä on pieni itämainen twisti. Vasta jälkikäteen tuli mieleen, että tomaattipyre olisi varmasti sopinut hyvin tähän keittoon. No, ehkäpä ensi kerralla sitä sitten.

Keitto porsaanfilesuikaleista (4:lle)

300 - 400 g porsaanfilesuikaleita
1 sipuli
rypsöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl chiliyrttisuolaa (Herbamare) tai tavallista suolaa
mustapippuria myllystä

1 l vettä
2 - 3 perunaa
1/2 punainen chili
1 pss pakastekasvissuikaleita (tähän voisi hyvin käyttää myös wokkikasviksia)
10 kokonaista mustapippuria
muutama lehtipersiljan varsi
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl soijaa
1 tl tai maun mukaan suolaa

Ota filesuikaleet puoleksi tunniksi huoneenlämpöön (tämä ei ole pakollista, mutta näin lihasta tulee mureampaa). Paloittele sipuli. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja ruskista suikaleet, lisää joukkoon myös sipulit. Mausta paprikajauheella, valkosipulijauheella ja chiliyrttisuolalla.

Paloittele perunat ja chili. Kaada kattilaan litra vettä, kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat, chili, pippurit, persiljanvarret ja mausteet. Kypsennä kunnes perunat ovat puolikypsiä. Lisää joukkoon jäiset kasvissuikaleet sekä liha-sipuliseos. Keitä, kunnes perunat ja kasvikset ovat kypsiä. Koristele halutessasi lehtipersiljalla.


Kommentit

Suositut tekstit