Pihvi ja salaatti


Jokin aika sitten minulla oli pientä syytä juhlaan. Siippa oli viikonlopun poissa kotoa, joten päätin tehdä oloni mukavaksi ja hemmotella itseäni kunnon pihvillä - sisäfilepihvit kun ovat sen verran tyyriitä ostaa, että mieluumminhan niitä ostaa vain yhden.

En ole mikään rutinoitunut pihvinpaistomestari. Jokusen kerran olen kuitenkin pihviä paistanut. Virallisissa pihvinpaistotutoriaaleissa neuvotaan käyttämään sisälämpömittaria, mutta minä olen aina hoitanut homman mututuntumalla uhkarohkeasti ilman sitä. Tutoriaalien mukaan raa'an pihvin sisälämpötila on 50 astetta, mediumin 55 astetta, medium plussan 60 astetta ja kypsän 65 astetta. Toki jos täsmälleen noita asteita haluaa tavoitella, mittaria on syytä käyttää.

Ravintolassa tilaan pihvini yleensä medium plussana. Nyt paistamani pihvi oli juuri sellainen: sopivasti punaisen sisältä mutta ei punaista nestettä tihkuva, kaukana kuivasta koppurasta. Nam.

Pihvi ja salaatti

1 naudan sisäfilepihvi/syöjä
tilkka öljyä
nokare voita
muutama tuore rosmariinin lehti
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Salaatti:
jääsalaattia
rucolaa
suippopaprikaa
miniluumutomaatteja
kurkkua
suolapähkinöitä
sinihomejuustomuruja tai jotain muuta itselle mieleistä juustoa

Salaatinkastike:
(sitruunalla maustettua) rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa

Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Halkaisen miniluumutomaatit, paloittele paprika ja kurkku. Murskaa suolapähkönöitä morttelissa hiukan niin, että eivät ole kokonaisia mutta eivät aivan jauhettakaan. Revi salaatti. Sekoita salaatin ainekset keskenään.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike salaatin päälle.

Laita öljy ja voi pannulle ja kuumenna pannu kuumaksi. Kun voi-öljyseos alkaa ruskistua, on pannu tarpeeksi kuuma. Lisää pannulle rosmariininlehdet ja talouspaperilla molemmilta puolilta pyyhityt pihvit (korkeintaan kaksi pihviä kerrallaan). Ruskista nopeasti kunnon paistopinta ensin pihvien toiselle puolelle ja sen jälkeen toiselle (jos tykkäät pihveistä raakana, paistoaika on vain muutamia sekunteja, vastaavasti kypsempien pihvien ystävät paistavat hiukan pidempään). Oleellista on, että pannu on todella kuuma. Käännä paiston aikana vain kerran, älä muuten liikuttele pihvejä.

Laita pihvit 200-asteiseen uuniin viideksi minuutiksi ja kääri ne sen jälkeen kymmeneksi minuutiksi folioon. Mausta pihvit mustapippurilla ja sormisuolalla.

Tarjoa pihvit salaatin kanssa.

Mun pieni pihvi. Painoa vain 80 grammaa, mutta silti ihanan paksu ja mehevä.

Uuh nam, täydellistä!

Kommentit

Suositut tekstit