Bouillabaisse eli vähän fiininpi kalakeitto



Oikeaoppiseen ranskalaiseen bouillabaisseen kuuluisi kai laittaa katkarapujen ja erilaisten kalojen lisäksi myös simpukoita. Mutta koska kukaan meidän perheessä ei simpukoista erityisemmin piittaa, teen bouillabaisseni ilman niitä.

Bouillabaisse eli vähän fiinimpi kalakeitto (4:lle)

1 rkl (oliivi)öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
hyppysellinen sokeria
1 - 2 dl kuivaa valkoviiniä
4 perunaa
2 porkkanaa
10 dl kalalientä fondista
2 laakerinlehteä
2 rkl kuivattua persiljaa
1 tl chilirouhetta
1/2 tl kokonaisia mustapippureita
1/2 tl kokonaisia valkopippureita
1/2 tl kuivattua timjamia
hyppysellinen sahramia
150 g lohifilettä
150 g kuhafilettä tai seitiä
2 dl katkarapuja (pakaste)
tuoretta tilliä silppuna
(ripaus suolaa)

Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää tomaattipyre ja hyppysellinen sokeria. Sekoita. Lisää valkoviini ja anna sen hieman kiehua kasaan. Lisää kalaliemi, kuumenna.

Paloittele perunat suupalan kokoisiksi paloiksi, suikaloi porkkanat ja laita ne keittoon. Lisää myös mausteet eli laakerinlehdet, persilja, chilirouhe, pippurit, timjami ja sahrami. Keittele niin kauan kunnes juurekset ovat puolikypsiä.

Irrota kalafileistä nahka ja kuutioi kalat. Lisää kuutiot keittoon ja anna kypsyä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi jäiset katkaravut ja kuumenna keitto (älä keitä liikaa, etteivät katkaravut sitkisty). Koristele keitto tillisilpulla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.



Kommentit

Suositut tekstit