Keltainen keittiö goes thai: laab-salaatti
Kohtasin thaimaalaisessa ravintolassa itselleni aiemmin tuntemattoman, herkullisen tuttavuuden, laab-salaatin. Jotkut kutsuvat salaattia nimellä larb. Niin tai näin, kyseessä on thaimaalainen, yleensä broilerin jauhelihaa sisältävä salaatti. Tällä ohjeella valmistettu laab, eritoten jauheliha, ovat makumaailmaltaan yllättävän lähellä ravintolassa syömääni.
Laabiin oleellisena osana kuuluva paahdettu riisi kuulosti aluksi erittäin epäilyttävältä: miten raakaa, kovaa riisiä voi syödä? Eivätkö siinä hampaat hajoa ja paikat irtoile? Mutta ei huolta. Riisin paahtaminen pannulla muuttaa riisin koostumuksen hapertuvaksi, joten hampaiden paikat ovat saaneet olla rauhassa vaikka salaattia on tullut syötyä useamman kerran. Paahdettu riisijauhe antaa jauhelihalle jännän ja omaleimaisen, pähkinäisen maun. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on tämä salaatti!
Thaimaalainen laab-salaatti kahdelle (2:lle)
200 g broilerin tai possun jauhelihaa
1/2 rkl jasmiini-, puuro- tai risottoriisiä
1/2 sipuli
1 iso limetti
1/2 pienestä kurkusta
1 porkkana
1/2 pienestä kiinankaalista
1 - 2 kevätsipulin vartta
1 rkl vettä
1 rkl vettä
1 rkl kalakastiketta
1 tl chilihiutaleita (Urtekram)
thaibasilikaa
lehtipersiljaa tai korianteria
Aloita salaatin valmistus paahdetun riisijauheen tekemisellä. Paahda raaka riisi kuivalla, kuumalla pannulla ilman rasvaa kunnes riisi on selkeästi ruskeaa, muttei kärähtänyttä. Jäähdytä riisi ja hienonna se morttelissa jauheeksi.
Pilko kiinankaali, kurkku ja kevätsipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi.
Halkaise limetti ja purista toisen puolikkaan mehu jauhelihan päälle. Sekoita. Anna jauhelihan marinoitua mehussa pari - kolme minuuttia.
Lämmitä pannu kuumaksi. Lisää pannulle vesi ja marinoitu jauheliha. Kypsennä jauheliha kuumalla pannulla, murusta pieniksi muruiksi. Älä ruskista. Lisää sipulirenkaat ja chilihiutaleet ja kypsennä vielä pieni hetki. Nosta sivuun jäähtymään.
Kokoa salaattiannokset kahdelle lautaselle: alimmaiseksi kiinankaalit ja niiden päälle porkkanaraaste, kurkunpalat, pilkottu kevätsipuli sekä hieman jäähtynyt jauheliha. Ripottele jauhelihan päälle riisijauhe ja pirskottele kalakastike. Purista annosten päälle puolikkaan limetin mehu ja koristele revityillä yrteillä. Maista. Jos siltä tuntuu, voit lisätä vielä myös ripauksen chilihiutaleita. Laab-salaatin ei ole tarkoitus olla mautonta, maistelemalla löydät oman makusi mukaiset määrät kalakastiketta ja chiliä.
Tämä on hyvä paahdetun riisin väri. |
Ja sitten mortteliin! |
Kommentit
Lähetä kommentti