Lihakeitto parhaasta päästä


Lihakeittoa olen toki tehnyt ennenkin, mutten muista sen koskaan ennen olleen näin hyvää. Innoituksena tähän soppaan toimi keittiömestari Jouni Toivasen lihakeitto-ohje, josta muokkasin oman versioni. Keiton teossa on muutama "ylimääräinen" kommervenkki eikä tämä totisesti muutenkaan ole mitään pikaruokaa. Mutta jopa tytär, joka ei keitoista yleensä piittaa, kehui lopputulosta hyväksi ja otti lisää.

Lihakeitto

600 g keittolihaa (minulla oli naudan ulkopaistia)
2 + 2 l vettä
2 tl suolaa
2 porkkanaa
4 - 5 perunaa
pala palsternakkaa
10 cm pätkä purjoa
1 sipuli
1 laakerinlehti
3 kokonaista maustepippuria
6 kokonaista mustapippuria
voita tai öljyä sipulin kuullottamiseen
puoli nippua persiljaa

Laita kokonainen lihapala kattilaan ja kaada päälle n. 2 litraa vettä niin, että liha peittyy. Kiehauta. Nosta liha pois kattilasta ja huuhtele. Kaada pois liemi ja huuhtele myös kattila, jonka jälkeen laita liha takaisin kattilaan. Kaada päälle 2 litraa uutta, kylmää vettä ja lisää myös suola. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois.

Lisää keittoon pippurit, laakerinlehti ja pätkiksi leikattu purjo. Nypi persiljoista lehdet ja pane ne sivuun odottamaan. Lisää varret keittoon. Peitä kattila kannella ja keitä matalalla lämpötilalla vähintään pari tuntia. Itse hauduttelin lihoja kolmisen tuntia, jonka jälkeen ne olivat suussa sulavan mureita.

Sammuta levy ja anna liemen tasaantua hetki. Nosta lihat leikkuulaudalle ja pilko. Siivilöi liemi, kaada takaisin kattilaan ja kuumenna.

Pilko sipuli, kuullota pannulla rasvassa ja lisää keittoon. Pilko perunat. Anopin oppien mukaan keittoon tulevien perunapalojen pitää olla niin pieniä, että ne mahtuvat helposti suuhun ilman lusikalla halkomista. Pilko saman kokoisiksi myös porkkanat ja palsternakka ja lisää keittoon. Lisää myös lohat. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä eli noin 20 minuuttia.

Silppua persiljan lehdet ja aseta tarjolle ripoteltavaksi keittolautaselle.






Kommentit

Suositut tekstit