Herukkainen kerroskiisseli



Maitokiisseli oli minulle ihan uusi tuttavuus, en muista koskaan aiemmin maistaneeni sellaista. Jotenkin vaan yhtäkkiä alkoi tehdä mieli kokeilla kerroskiisseliä, jota joskus olin nähnyt kaupan hyllyllä.

Maidosta valmistetut kastikkeet ovat olleet minulle ongelmallisia: vaikka kuinka olen valkokastiketta tehdessäni koko ajan sekoittanut, on maito silti usein palanut pohjaan joko enemmän tai vähemmän. Nyt maitokiisselin ohjeita googlatessani huomasin jossain ohjeessa maininnan siitä, että maitokiisseli kannattaa ehdottomasti tehdä pinnoitetussa kattilassa. Siispä kaivelin kaapin perältä pinnoitetun kasarin ja heureka - maito ei palanut pohjaan sitten laisinkaan.

Herukkakiisseli

n. 4 dl tuoreita punaherukoita
1 l laimennettua mustikkamehua (tai vettä)
1 - 1 1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
4 - 5 rkl perunajauhoja

Laita neste, marjat ja sokeri kattilaan, keitä 15 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja siivilöi pois herukan kuoret. Kaada marjamehu takaisin kattilaan. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen mehuun. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa.

Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle hiukan sokeria. Jäähdytä.

Maitokiisseli

5 dl kevytmaitoa
1 kananmuna
3 rkl perunajauhoja
1 1/2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita vispilällä maito, perunajauhot ja kananmuna pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kiisseli on pulpahtahtanut pari kertaa, nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Ripottele pinnalle vielä hiukan sokeria ja nosta kattila tiskialtaaseen kylmään veteen jäähtymään.


Kun molemmat kiisselit ovat jäähtyneet, kauho kiisseleitä kerroksittain lasiin tai läpinäkyvään jälkiruokakulhoon.



Kommentit

Suositut tekstit